Kiltar

Kiltar

På Blue Fox har vi en mängd olika kiltar till mycket bra priser. Köper man en "äkta" kilt från Skottland får man nog räkna med minst 2-3 tusen kronor och uppåt. Vi har kiltar för de flesta smaker. Några är färgstarka andra mer softa med mestadels svart och lite tartan detaljer. En del har många snygga detaljer, coola nitar och remmar medans andra är mer plaina. Oavsett vad din smak är så har vi något för alla.

Tillbehör

Vi säljer skjortor, väskor och knästrumpor.

Storlekar

Vi är stolta över att kunna ha ett så stort sortiment av storlekar på kiltarna. Från XS som är 30 tum dvs ca 76 cm i midjemått ända upp till 5XL som är 46 tum vilket motsvarar ca 117 cm i nästan alla modeller. Är du en riktigt kraftig karl kan vi även sätta ihop 2 stycken 30 tummare till en 60 tummare. :) Vi vill att alla ska ha möjlighet att kunna bära kilt.

Måtten är ungefärliga. 

STORLEKTUMCM
XS3076
S3281
M3486
L3691
XL3896
XXL40102
3XL42107
4XL44112
5XL46117

 

Till Festivaler och till Vardags

Bland annat har vi vår egna svarta, snygga och slitstarka Blue Fox kilt med schyssta stora fickor som bara vi säljer, dessutom till ett mycket bra pris. En perfekt kilt att bära på bla festivaler då man helst inte vill bära om kring på påsar och väskor. Men också grym att använda till vardags och varför inte till jobbet? Så skönt när sommaren är som varmast. Varför ska bara tjejer få ha kjol?

Till Bröllop och högtider

Vi har många kunder som köper kiltar till bröllop, födelsedagar och andra högtidsdagar när de vill klä upp sig fint. Grymt snyggt med kråsskjorta, kavaj och höga knästrumpor.

Lite om Kiltens Historia

Kiltens historia sträcker sig i alla fall till slutet av 1500-talet. Kilten är den traditionella klädnaden i de skotska högländerna för pojkar och män. På 1600- och 1700-talet började den användas som ett vanligt plagg. Kilten som en symbol för nationell tillhörighet är relativt ung. Det var först under romantiken på 1800-talet kilten började förknippas med skottar och blev så småningom adopterad av folket i låglandet och av skottar som bodde utomlands, bla i USA. 

Inte bara skottarna bär kilt

Andra keltiska folkslag (tex irländare eller walesare) har också låtit kilten bli en del av den nationella kulturen, dock i mindre utsträckning. Kjolar som var besläktade med kiltar hade för länge sedan blivit glömda i andra kulturer där de var vanliga förr såsom i Skandinavien och Gallien.

Ordet Kilt

Själva ordet kilt kommer från skotska "kilt" i betydelsen "att kjola plagg runt kroppen". Skotskan verkar i sin tur ha lånat ordet från fornnordiska nybyggare. Traditionellt bär man inte några underkläder under kilten.

Exempel på olika färger som vi säljer

  • Röda tartanmönstrade
  • Blåa tartanmönstrade
  • Gråa tartanmönstrade
  • Helsvarta
  • Röd/grå tartanmönstrade
  • Svarta med röda tartan detaljer
  • Svarta med blåa tartan detaljer
Hur sitter en Kilt

Man fäster dem med ett karborreband på insidan och en dragkedja eller band på utsidan. De flesta kiltarna har stora hällor om man vill använda bälte till. Eftersom det är både karborreband och hälor för skärp så finns det ett ganska bra spelrum i storlekarna. Vissa av kiltarna har dessutom ett bälte i riktigt läder som ingår. De finns i rött och i grått.

Underkläder eller inte?

Enligt skottarna bär man traditionellt inte underkläder under en kilt. 

Det finns dock tillfällen då andra plagg bärs under ett kilt - och det kan komma till personligt val.

Ett bra exempel på när underkläder alltid bärs är under Highland Games - där idrottarna bär shorts under sin kiltar.

Skotska och irländska countrydansare är också skyldiga att bära shorts när de tävlar.

Kontakta oss

Ring oss gärna på 08-7140069 eller skicka oss ett mail till [email protected] om ni har frågor.

Butik i Stockholm

Alla kiltar vi har på hemsidan säljs även i vår butik på Gamla Brogatan 27 i Stockholm. Om andan faller på och du vill klämma och känna lite så kom och besök oss. Då kan du även prova dig fram till den storlek som passar dig bäst. Har du inte den geografiska fördelen att bo i Stockholm så får du antingen förlita dig till vår storleksguide eller planera in en trevlig resa till storstaden. Varför inte i samband med en konsert när favoritbandet spelar? Välkommen!

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen