Instruktioner och guide till hur man färgar håret

Tips hur man färgar och bleker håret

Längst ned på denna sida kan du se en instruktionsvideo på hur man färgar sitt hår.

Färgstarka och häftiga semipermanenta färger i många olika nyanser. Lätta att använda och färgerna kan blandas så att du kan få din alldeles egna unika nyans.

Alla våra hårfärger från Directions, Stargazers, Manic Panic och Hermans är utvecklad för blekt hår, så vi rekommenderar att du bleker håret först för att få hårfärgen att fästa och bli den färgen som du önskar. Om du färgar på brunt hår kommer nyansen att bli mörkare. Desto mer slitet håret är desto bättre fäster den.

Innan du börjar så tänk på att hårfärgen färgar av sig på hud, kläder, plast mm så var försiktig med den.

Vad behövs för att färga håret?

 • Borste
 • Handskar
 • Hårfärg
 • Handduk
 • Kam
 • Plastfolie
 • Hårspännen.
Instruktioner
 • Tvätta håret först. Gärna med ett ph balanserat schampo ( Directions Pre- Schampo rekommenderas.)
 • Skölj ur schampot ordentligt, och torka håret.
 • Applicera vaselin eller babyoil vid hårbottens linje för att undvika att få färg i pannan och lägg en handduk, som du inte är rädd om, över axlarna för att inte få färg på kläderna.
 • Applicera hårtoningen jämnt i håret. En kam är att rekommendera. Kamma in Directions hårfärg i håret tills färgen emulgerar, dvs. skummar, då kommer färgen att ha trängt in i håret, ljusare nyanser kan kräva att du kammar lite mer.
 • Andvändning av plastmössa eller plastfolie hjälper att hålla värmen och att få ett bättre resultat. Vänta minst 45-60 minuter. Du kan lämna hårtoning i längre om du vill. Hårfärgen är inte skadlig för håret. Den är balsamerande.
 • Skölj håret ordentligt under ljummet vatten, undvik ansiktet. Använd INTE schampo efter sköljning.
 • Vi rekommenderar Directions Schampo och Balsam när du tvättar håret första gången efter att du färgat det. (inte direkt efter färgningen). Dessa är speciellt framtagna för att vårda och se till att färgen håller längre.
Varning

Denna produkt innehåller beståndsdelar som kan orsaka hudirritationer för vissa individer och ett preliminärt test rekommenderas före användning på ett känsligt område. Om kontakt med ögonen, skölj omedelbart med vatten.

Tänk på att Directions, Stargazers, Manic Panic och Hermans hårfärg är framtaget för att användas på BLEKT hår.

Tips för blekning
 • Använd Stargazer, Directions, Hermans eller Manic Panics blekmedel innan du tonar ditt hår. Dessa hittar du HÄR
 • Undvik att spilla blekning på dina kläder genom att använda en handduk eller liknande som du inte bryr dig om den blir lite fläckig/förstörd.
 • Använd plasthandskar. Finns att köpa HÄR.
 • Ditt hår skall vara TORRT och OTVÄTTAT när du använder blekmedel!
 • Applicera blekningen på hårtopparna och jobba dig uppåt. Blek hårbotten sist.
 • Packa in håret i aluminiumfolie så du inte får blekning på kläder och hud.
 • Kolla ditt hår efter 15 minuter. Därefter var tionde minut tills du fått önskad nyans. Ha inte i blekningen mer än 90 minuter.
 • När du fått önskad ton på håret, skölj ur håret ordentligt.
 • Schamponera och skölj minst två gånger så att all blekning går ur håret. VIKTIGT! Om det finns blekning kvar när du ska färga bleks hårfärgen och resultatet blir dåligt.
 • Om du skall använda hårtoning efter blekningen använd INTE balsam.
Tänk på att
 • Använda gummi- eller plasthandskar när du applicerar blekmedel.
 • Att skölja ur en slinga och kolla hur blekningen fortskrider.
 • Att dit hår skall vara otvättat ett par dagar innan du bleker håret.
 • Undvik att få blekning på huden, om det händer skölj genast med vatten.
 • Blanda INTE blekmedel med hårtoning.
 • Använd vaselin eller babyolja runt hårfästet för att undvika färg i pannan.
 • Använd inte på ögonfransar eller ögonbryn.
 • Känner du att du behöver bleka ännu en gång rekommenderas att vänta 4-6 veckor.
 • Produkten innehåller ingredienser som kan orsaka irriterad hud. Det rekommenderas att bleka en slinga och se om du är överkänslig)
Färgsöndag - Instagram

Här under har vi samlat alla inlägg från vår populära "Färgsöndag" som vi presenterar varje söndag på Instagram. Där tar vi upp allt möjligt som handlar om hårfärg, hårfärgning och blekning. Följs oss gärna.@bluefoxstockholm

Att bada i havet och poolen

Det är, som ni förstår, inte så bra för färgens hållbarhet. Pool är värre än hav då klor både verkar blekande och också öppnar fjällskikten på hårstråna som gör att håret torkar ut lättare och låter kloret tränga djupare in. Hej då färg.

Därför är bästa tipset: BADMÖSSA!!!! Pimpa din egen, gör det till en grej, bär den med självsäkerhet, det är så trender skapas.

Om inte badmössa, så var noga med att skölja ur allt klor/salt från håret med sötvatten så fort som möjligt. Marinera gärna håret i en inpackning efteråt, helst en med UV-skydd. Har du lite färg över kan du blanda i en klick i inpackningen som en DIY färgbomb att fräscha till pigmenten med.

Tänk på att ditt blöta hår garanterat kommer att färga av sig på handduk etc. .

I förebyggande syfte kan du blöta håret med kranvatten innan badet, det gör det svårare för kloret att absorberas.

Rosa Hårfärg 9 Januari 2019

Det fanns inget namn för rosa förut. 
Färgen kallades skär, ett ord som introduceras så sent som på 1700-talet och härstammar från franskans chair vilket betyder kött – köttfärgad.
Rosa bars på den tiden mest av män och ansågs kommunicera passion, blod och krig. Unga killar tuppade runt i rosa sidenplagg med blommiga broderier för det var typiskt supermanligt.

Rosa blev en ”tjejfärg” jättesent, nämligen tidigt 1950-tal då Eisenhowers svors in som USA:s 34:e President. Vid installationen bar hans fru, Mamie, en balklänning i svagt rosa, hennes älsklingfärg. Den kom att bli supertrendig och marknadsfördes som ”first lady pink”, och det är från den här tiden som rosa blir en entydig kvinnofärg.
Innan ansågs blått vara en lämplig färg för fina flickor att bära pga sval och opassionerad.... Som det kan ändra sig va!
Varsågoda för lite färghistoria som bonus 

På Blue Fox finns inte sådana kategoriseringar som tjej- eller killfärger, det finns bara FÄRGER!

Grön Hårfärg 20 Januari 2019

Grön sägs vara den färgen som är lättast för ögat att acceptera. Men egentligen är grön ett färgområde, inte en specifik färg. För ordet grön används egentligen för en mängd olika färger med sinsemellan mycket olika karaktär, från ljusgrön till mörkgrön, från grågrön till knallgrön, från blågrön till gulgrön, men som vi klumpar ihop till bara rätt och slätt ”grön”. Därmed täcker grön in en större del av färgvärlden än något annat färgnamn. Även i de flesta andra språk täcker ordet för grön ett betydligt större färgområde än orden för t.ex gul och röd. .

Människan är ett djur i grund och botten, och vi associerar grön i första hand med naturen. Grön får oss lugna och kanske beror det på att grön känns som hemma på ett djupt, instinktivt plan?
Mamma Gaias famn är grön, och det är där vi i grunden bor. 

Och apropå naturen så vill Blue Fox rekommendera alla att följa @gretathunberg - denna inspirerande och hoppingivande hjälte! (Grön är dessutom, enligt västerländsk tradition, passande nog hoppets färg .

Stay green!

Grått och Pastell 27 Januari 2019

Grått och pasteller är färger som varit heta ett bra tag nu och inte verkar gå ur modet. Inte konstigt eftersom det är så SNYGGT!!! 
Men just dessa bleka nyanser är också de svåraste att få till. För att det ska bli så bra som möjligt är det nödvändigt att först bleka håret till en väldigt ljus och helt jämn nivå. Ju ljusare grund i botten desto bättre resultat.
Eventuella kvarvarande toner i håret kan (kommer) påverka slutresultatet, och eftersom att pastellfärgerna innehåller mindre pigment än vanliga nyanser så kan det vara bra att räkna med att de också försvinner ur håret snabbare. .

Men det finns ett billigt och miljövänligt knep för att hjälpa färgen att hålla längre, och det är att skölja håret med ättika och kallt vatten omedelbart efter färgning! Det ökar nämligen hårfärgens pH-nivå och gör det mer permanent.

Gör så här:

1. Skölj med kallt vatten tills vattnet är klart.
2. Blanda lika delar ättika med vatten, prova en halv kopp av varje, och lägg i en skål eller kopp.
3. Häll ättikan och vattenblandningen över håret.
4. Kamma genom håret.
5. Låt sitta i några minuter.
6. Skölj med kallt vatten. .

LYCKA TILL!!! 

Lila Hårfärg 3 Februari 2019

Dagens söndagsfärg är lila - eller violett eller purpur, ja ni fattar 

Det är ganska vanligt att hår antingen sparar på blå och gröna pigment och då stöter ifrån sig rött, eller precis vice versa - gillar håret rött så är det vanligt att det vill göra sig av med blått snabbt. Vissa människor har tur och drabbas inte alls av det ”problemet”, men det kan vara bra att veta att risken finns om man är sugen på att färga håret lila eftersom lila=blått+rött 

Det här går ju inte att veta innan man har testat, dessutom kan sådant ändras med tiden genom att håret ändrar struktur.
Enda sättet att lära sig är genom att göra - så kör hårt, no regrets, ha kul för man lär så länge man leker!!!

Det här med att färga hår är förresten ingen ny modenyck. Som vi hittills känner till så har folk i alla fall färgat håret i över 4000 år.

Men människan har inte bara färgat hår utan även textilier och andra saker i tusentals år med färger som utvunnits ur växter, mineraler och djur. En del kulörer har varit mycket dyra att producera, och den allra dyraste, och därför mest exklusiva färgen var purpur dvs lila. Den utvanns från ett litet molluskdjur som lever i Medelhavet utanför Italiens kust, och för att färga en hel fotsid dräkt eller mantel behövdes tusentals små stackars mollusker som först skulle krossas, saltas, torkas och sedan koka i tio dygn. Fatta vilken dyr och omständlig (samt inte speciellt snäll) process! 
Inte undra på att bara kungligheter hade råd med purpur på sina kläder. 

Alla de fyra märken vi säljer på Blue Fox är iallafall VEGANSKA, så inga mollusker (eller andra djur) har kommit till skada i framställandet av några hårfärger - alls.
Märkena vi jobbar med heter Manic Panic, Directions, Hermans och Star Gazer, de har alla flera olika nyanser lila att erbjuda och går att införskaffa både i butiken på Gamla Brogatan 27 i Stockholm och via hemsidan WWW.BLUEFOX.NU .

Lycka till!

Hur Tonar Röd Hårfärg 10 Februari 2019

En vanlig fråga vi får är hur färgerna förändras när man börjat tvätta håret och toningen successivt ”blöder” bort. Vilken nyans tonar t.ex Vermillion Red ut i - orange eller rosa? 

Tyvärr kan vi bara generalisera eftersom hår kan reagera väldigt olika på samma färger, men ofta kan man ana hur det går genom att studera nyanserna noga. Om de skiftar i varmare toner (har gula drag) så tenderar den röda färgen att bli orange mot slutet och om de röda tonerna är kalla (har mer blått i sig) så blir det rosa-ish.

Vilken nyans en färg tonar över till påverkas även av basfärgen på ditt hår, alltså vilken färg ditt hår har när du sätter igång en färgningsprocess.
De pigment som redan finns i håret påverkar också slutresultat och övergångar.
Hur porösa dina hårstrån är (olika på blekt och oblekt hår t.ex) och vilka pigment som just ditt hår gillar att spara på eller stöta ifrån påverkar också, så att.... inte lätt att veta! 

Man får se det som en lek, inte vara feg och experimentera på sig själv helt enkelt! .

Just de två första färgerna på swajpen, Pillarbox Red och Poppy Red, är två röda som verkar dra lite godtyckligt åt både orange och rosa vid uttvättning... Majoriteten (inklusive internet) säger att Pillarbox oftast drar åt det rosa hållet och Poppy mer orange. Men vi har kunder som har motsatt erfarenhet. Ja som sagt: trying by doing! 

De två efterföljande bilderna är röda färger från Directions som vanligtvis drar över till orange, och den sista är ett kollage röda färger som blir rosa när de tvättas ut. .

Mycket info va?!? 
Men det var ni som frågade! 

Lycka till alla red heads!
Live to dye!!!

Manic Panic Amplified 17 Februari 2019

Vad är det för dag idag?
Det är ju #FÄRGSÖNDAG för fanken och hans demoner!!!

Idag vill vi nämna att vi även säljer Manic Panics serie Amplified. Den är framtagen för att hålla längre, MEN precis som vanligt med dessa slags färger så beror det naturligtvis på från hår till hår. Dock upplever de flesta att Amplified verkligen har mer bett i pigmentet och inte tvättas ut lika snabbt.

En flaska Amplified innehåller 118 ml färg och kostar 169:-/st. och kan köpas i butikenoch/eller via hemsidan.

Butiken har öppet 12-16 idag söndag, och ligger på Gamla Brogatan 27 i Stockholm
Hemsidan heter WWW.BLUEFOX.NU och är öppen dygnet samt året runt. (Bandanas, som också är med på första swajpen, säljer vi också och de kostar 49:-/st)

För att se bilderna och hela inlägget klicka på länken. Manic Panic Amplified 17 Februari 2019.

Do It Yourself Videos 24 Februari 2019

HALLÅ DET ÄR #FÄRGSÖNDAG IDAG!!!

Vi ÄLSKAR när våra hårfärgskunder återkopplar till oss! Det är världens bästa skola, vi lär oss hur mycket som helst av er.

Ofta står vi ju där tillsammans och dividerar över disken i butiken, men när personalen sen har gått hem och lagt sig för kvällen så kommer vi att tänka på än den ena och än den andra kunden... ”Undrar hur det gick för hen? Och den? Och dom?” 

Så att få ta del av era erfarenheter via exempelvis DM här på insta, mejl eller facebook (eller irl i butiken), är ovärdeligt! Tack så mycket för att ni delar med er och på så vis väldigt hjälpsamt sprider kunskapen vidare.

Vi vill tipsa om att det även är väldigt lärorikt att söka upp DIY-videos (Do It Yourself) där folk filmat sina processer och resultat och ibland även misslyckanden. Ofta ges det recensioner om märken och produkter som är relevanta för ämnet, samt smarta tips och råd. (Försök hitta någon som har ungefär samma hårtyp som du för bäst resultat)

För att se bilderna och hela inlägget klicka på länken. DIY videos

Punkhistoria 3 Mars 2019

Jahapp. När våren plötsligt givit oss kalla handen igen, så inbjuder det åtminstone till att mysa ner sig en soffa under en filt och förkovra sig i lite punkhistoria med färgtema - för oavsett väderlek så är det #FÄRGSÖNDAG idag!

Systrarna Tish och Snooky Bellomo är två tvättäkta punkpionjärer som öppnade den första punkrockbutiken ever på St Marks Place, NYC 1977. Vad den hette? MANIC PANIC Där sålde syrrorna kläder och lite vad som helst som de hittade, sen blev det smink och slutligen hårfärgen som gjort dem världsberömda.

Ramones, New York Dolls, Blondie, Dead Boys, Patti Smith, Sid och Nancy var alla stammisar både i butiken och på scenen, för systrarna började som körsångare för Blondie 1975 och fortsätter att sjunga backup (senast för Patti Smith), samt giga med sitt eget punkband ”Sic F * cks”.
Varsågoda för lite kickass kvinnohistoria som bonus!  Swajpa och låt er inspireras av proffsen 

För att se bilderna och hela inlägget klicka på länken. Punkhistoria 3 Mars

Färgat Hår Flätor 10 Mars 2019

Människan uppfann flätningen i Afrika och spred konstformen genom folkvandringar och tid. Flätans kreativa historia väver sig igenom alla kulturer i alla väderstreck och har både fungerat som ett sätt att visa tillhörighet till en grupp (stam, klan, klass, yrke), tillskrivits magiska krafter och burits, inte bara för att det är snyggt med flätor, utan också för att det är praktiskt. Flätor har intressant nog heller aldrig könkodats, dvs ansetts som ”tjejigt/killigt”, utan burits med stolthet av både vikingar och dalkullor, namibiska krigare och egyptiska faraoner, drag queens och adelsdamer, boxare och balettdansöser osv, osv.

Wisteria är en lila färg som drar mycket åt det rosa. Namnet kommer från det fantastiskt vackra japanska trädet/busken Wisteria som främst växer i Ostasien men kom till Sverige tidigt 1800-tal. Här fick den namnet Blåregn, men den är frostkänslig så den klarar bara av tillvaron i landets sydligaste delar. Har ni lyckan att snubbla över när Blåregn blommar så stanna upp, titta upp, lägg ner allt annat och ta in och njut. Men ät inte blommorna, de är giftiga.

Turkos innefattar jättemånga ganska olika nyanser med den gemensamma nämnaren att färgen består av en blandning blå och grön. Själva namnet på färgen är taget av ädelstenen och betyder ”från Turkiet / turkisk” - men bygger på en missuppfattning, för turkos förekommer inte i Turkiet men handeln mellan folk i den regionen och folk i Västeuropa gjorde att den kom att associeras med landet.
Hur som helst, vad den än har kallats genom tiderna så har turkos varit en riktig favorit hos mänskligheten sen love at first sight.

Directions färger är inte giftiga som Wisterias blommor, utan t.o.m veganska (skulle dock ej rekommendera att smaka pga nog inte så gott...), de kostar 69:-/st och varje burk innehåller 88 ml.
Bor du inte i Stockholm och kan pipa in i butiken och handla över disk, så beställ från vår hemsida istället så skickar vi färgerna till er.

VÄLKOMNA!
Hemsida: www.bluefox.nu
Butik: Gamla Brogatan 27, T-centralen Stockholm

För att se bilderna och hela inlägget klicka på länken. Färgat Hår Flätor 10 Mars 2019

Trend Hårfärg 17 Mars 2019

Idag är det #FÄRGSÖNDAG igen, och veckans fråga lyder:
Vilka hårfärger trendar just nu?
Jo, orange verkar ta fart!

Orange kallas för livslustens färg och det kanske är den vi undermedvetet famlar efter så här års...? För att framkalla elden i solen och sluta frysa, eller hur?

Vi på Blue Fox hjälper dig gärna att sätta håret i brand! Alla våra märken har orange alternativ, en del lyser även under UV-ljus (som t.ex Hermans Tara och Manic Panics Electric Lava, andra swajpen). Kom in på ett snack och lämna med tänd låga 

VÄLKOMNA!

P. S: Kika in på våra instastories - där gör vi shout outs, ger tips, lägger upp från butiken, skojar till det med memes etc. 

För att se bilderna och hela inlägget klicka på länken. Trend Hårfärg Mars 2019

Gul Hårfärg 24 Mars 2019

Everybody loves the sunshine!!! Kanske därför som efterfrågan på gula hårfärger ökat. Färgerna på bild är från Manic Panic och heter Sunshine och Electric Banana. Bonus med just ”bananen” är att den lyser under UV-ljus!

Om du vill uppnå exakt den färgnyans du valt från färgkartan, är det alltid bäst att bleka håret så mycket som möjligt innan - dock med försiktighet - speciellt om färgen du valt är väldigt ljus och/eller har svaga pigment, eller om du har väldigt mörkt hår, då är det nödvändigt att bleka för annars får den inte fäste.

‼️OBS! OBS! OBS!‼️

TVÄTTA HÅRET SUPER-NOGGRANT DIREKT EFTER BLEKNINGEN (gärna flera ggr) INNAN DU SKA FÄRGA!!! Vi kan inte nog trycka på hur viktigt det är!
För om det finns kvar rester från blekmedlet i håret så kommer det påverka färgen du lägger i så till vida att den antingen försvinner eller att du får en helt annan nyans än vad du ville ha, en mycket, myyyckeeet ljusare. .
Eftersom blekmedel består av starka kemikalier rekommenderar vi också att testa på en liten hårslinga först för att se hur just ditt hår (och din hud) reagerar och att du har rätt peroxidstyrka. .
Börja också alltid att bleka utifrån in, dvs börja med topparna och jobba dig in till skalpen. I hårbotten finns det nya, oförstörda håret som precis växt ut. Topparna däremot har varit med ett tag, skaffat livserfarenhet, been around, härjats och slitits av väder, vind och produkter och är därtill ofta mättade med pigment. Där behöver blekningen alltså mer tid att verka. Om du inte gör på det här viset så riskerar du att bli vit i hårbotten och orange ute i topparna.
Behöver du bleka två omgångar, så vänta minst 24h mellan blekingarna. Att bleka två gånger på samma dag kommer inte att resultera i ljusare hår, men däremot trasigare. Håret behöver lite tid att återhämta sig efter första blekningen, låt det vila och andas i ett dygn innan du går på det igen!

För att se bilderna och hela inlägget klicka på länken. Gul Hårfärg Mars 2019

 

VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen