Kiltar

 

Blåa, röda och svarta

 

Kiltens historia sträcker sig i alla fall till slutet av 1500-talet. Kilten är den traditionella klädnaden i de skotska högländerna för pojkar och män. På 1600- och 1700-talet började den användas som ett vanligt plagg. Kilten som en symbol för nationell tillhörighet är relativt ung. Det var först under romantiken på 1800-talet kilten började förknippas med skottar och blev så småningom adopterad av folket i låglandet och av skottar som bodde utomlands, bla i USA. 

 

 

Andra keltiska folkslag (tex irländare eller walesare) har också låtit kilten bli en del av den nationella kulturen, dock i mindre utsträckning. Kjolar som var besläktade med kiltar hade för länge sedan blivit glömda i andra kulturer där de var vanliga förr såsom i Skandinavien och Gallien.

 

 

Själva ordet kilt kommer från skotska "kilt" i betydelsen "att kjola plagg runt kroppen". Skotskan verkar i sin tur ha lånat ordet från fornnordiska nybyggare. Traditionellt bär man inte några underkläder under kilten.

 

 

Skotskrutig röd, skotskrutig blå eller helsvart kilt med många snygga detaljer. Kilten har stora hällor om man vill använda bälte till. Vissa har stora fickor så man slipper ha en extra väska med sig. Andra kiltar har coola nitar och remmar som snygga detaljer. Vissa fäster man kilten med ett karborreband på insidan och en dragkedja eller band på utsidan. Ring oss gärna om ni har frågor. 08-7140069.

 

 

Butik i Stockholm

 

 

Alla kiltar vi har på hemsidan säljs även i vår butik på Gamla Brogatan 27 i Stockholm.

 

The product has been added to your cart